Močovina

Močovina jsou drobné bílé granulky snadno rozpustné ve vodě. Používá se při přípravě půdy, k zálivce a k při­hnojování postřikem. Je to neutrální organická sloučenna (diamid kyseliny uhličité) s vysokým obsahem dusíku — více než 46 % N ve formě amidické. Dodává se ve formě granulek bílé až nažloutlé barvy v průměru 0,5—2 mm, jež jsou snadno rozpustné ve vodě. Tato forma dusíku se musí v půdě nejdříve přeměnit na dusík čpavkový a ledkový, než může být přijata kořeny rostlin. Při použití postřiků snadno přijímají listy amidickou formu dusíku. Močovina sice nezanechává po odčerpání dusíku rostlinami v půdě žádný balastní zbytek, ale přesto je nutné, aby byla používána na půdách s dostatečným obsahem vápníku, neboť nitrifikační přeměny čpavkového dusíku vedou k okyselování půdy. Při vyšších teplotách probíhá přeměna rychleji, než při nižších. Zejména na lehko záhřevných, ne však suchých půdách působí močovina dobře a spolehlivě.

Močovina se dá používat jako základní hnojivo před setím nebo výsadbou a i během vegetace. K základnímu hnojení se močovina rozhází na zryté záhony a při přípravě půdy k setí nebo výsadbě se zapraví do nejvyšší vrstvy půdy. K přihnojování během vegetace se rozhází bud na vlhkou půdu mezi rostliny a následně zapraví do půdy, nebo na suchou půdu mezi rostliny a následně zavlaží. Lze ji též rozpustit ve vodě (10 až 12 g/m2 asi v 10 1 vody) a zaléváme pokud možno mezi rostliny. Zálivku rostlin pak ukončíme samotnou vodou.

Zvláštní forma přihnojování během vegetace u různých ovocných plodin je listové hnojení močovinou. Přitom se stříká 0,4—0,8% roztokem močoviny na list (4—8 g močoviny do 1 1 vody). První postřik se dělá nejdříve 10 dní po odkvětu a v odstupu 10 až 14 dnů se opakuje‘. Nižší koncentrace platí pro mladé, vyšší pro starší porosty. U jabloní působí močovina příznivě opakované postřiky až do poloviny července Vysoká relativní vlhkosti vzduchu a teploty pod 20 °C napomáhají příjmu močoviny; při vyšších teplotách stříkáme teprve ve večerních hodinách — ne však před deštěm.Postřik 5—10% roztokem močoviny nutno udělat krátce před opadem listů; lze tak značně omeizit nebezpečí strupovitoísti ná jaře příštího roku. Postřik se má udělat týden před opadem listů a napadené listy musí být zasaženy. Pokud to není možné u vysokých korun, postříkáme spadané listy až na zemi.

Močovinu lze také úspěšně použít ke hnojení trávníků, jež se dělá po seči. Přitom je třeba dbát na pečlivé dávkování a stejnoměrné rozházení včetně následného dobrého zavlažení. Tím se zabrání místním popáleninám trávníku jako důsledku předávkování. Vzhledem k tomu, že je močovina nejkoncentrovanější dusíkaté hnojivo, je proto obtížné ji po zahrádce rovnoměrně rozházet. Proto se doporučuje zejména pro zahradní plodiny s vyššími nároky na dusík.

Dávky močoviny pro ovocné stromy a zeleninu

Skupina ovocných plodin

Stupeň plodnosti nebo stáří výsadby

Na podzim nebo na jaře

Koncem května až polovina června

Jádroviny a

střední

1,3

0,6

peckoviny

vysoká

1,7

1,3

Keřové drobné

střední

0,9

0,6

ovoce

vysoká

1,3

1,3

Jahody

2. a 3. rok

1,3

0,6

Zeleniny (dávka močoviny v g/m2)

Skupina zelenin

Druh

Před setím nebo výsadbou

Během vegetace

Košťáloviny

kapusta**)

15

20

kedlubny

15

15

květák**), zelí**)

20

20

Kořenová zelenina

celer**)

15

20

černý kořen, petržel,

ředkev, červená řepa

15

15

karotka

10

10

Plodová zelenina

okurky**), paprika,

rajčata**)

15

15

tykev

15

20

Listová zelenina

salát, špenát,

štěrbák

15

15

Vytrvalé zeleniny

křen, reveň

15

20

Ostatní

pór, rané

brambory*)

15

15

 

Více zde: http://www.zahradni-hnojiva.cz/deleni-hnojiv/prumyslova-hnojiva/mocovina/