Papriky patří bezesporu mezi oblíbené a u nás často pěstované druhy zeleniny. Obsahem vitamínu C ( v nezralých zelených plodech jeho hodnoty dosahují až 200mg ve 100 g paprik) jsou papriky jasným favoritem mezi zeleninou. Naopak zralé barevné formy papriky – především červené nebo žluté – zase obsahují vysoké podíly provitamínu A.
Pěstování paprik má v našich krajích dlouhou tradici, především však v teplejších podmínkách. Papriky totiž vyžadují ke svému úspěšnému růstu mnohem více tepla než ostatní druhy zeleniny – rajčata nebo okurky. Zejména odrůdy pěstované jako koření – třeba feferonky – jsou na teplo velmi náročné a často se tedy pěstují ve sklenících nebo foliovnících.Vegetační období paprik je relativně dlouhé – 150 až 200 dnů,a jejich pěstování je celkem náročné – a to i na zálivku a především na obsah živin v půdě. Ten až na vyjímečné případy musíme zajistit hnojivy, buď obecně používanými, nebo přímo určenými hnojivy na papriky a rajčata.
Pěstování paprik
Papriky vyžadují písčitohlinité půdy s dostatečnou zásobou živin a organického materiálu, měly by být chráněny před průvanem a stínem. Tyto požadavky většinou vedou zahrádkáře k tomu pěstovat papriky ve foliovnících nebo sklenících, kde lépe dokáží využít dlouhou vegetační dobu rostlin. Předpěstované sazenice papriky vysazujeme v teplejších oblastech na záhon až v druhé polovině května, většinou po dvou, do sponu cca 50x50cm podle sorty papriky. V chladnějších částech republiky ( a to jsou vyjma jihu Moravy prakticky všechny) využíváme foliovník, případně skleník. Na rozdíl od jiných druhů zeleniny papriky velmi dobře snáší prostředí s vysokou vzdušnou vlhkostí – což je právě u foliovníků. Běženě se zde používá zálivka na list, na začátku vegetace je možné jí doplnit o speciální hnojiva přijímaná listem. Papriky tak nabudíme k rychlému a vitálnímu růstu, a získáme i vysokou míru odolnosti rostlin vůči parazitům a nemocem paprik.
Organická hnojiva na papriky
Kravský hnůj
Papriky ve foliovníkuKravský hnůj je klasikou mezi organickými – chcete-li přírodními hnojivy – a to nejen na papriky, ale i na další plodovou zeleninu náročnou na podíl živin v půdě. Toto hnojivo zapracujeme do země ještě před zasazením paprik do půdy. Ideální je podzim, nebo brzké jaro. Myslíme na to, že papriky koření relativně mělce do hloubky kolem 20-30 cm a podle toho uzpůsobíme i hloubku zarytí hnoje
Mletá rohovina
Mletá rohovina je dnes neprávem opomíjeným přírodním druhem hnojiva, obsahuje vysoký podíl živin – především pak dusíku, a dále pak vysoký podíl organických látek. Ten vede ke zvýšené tvorbě humusu přímo v půdě, a ke zvýšené mikrobiologické činnosti půdních mikroorganismů. Živiny jsou uvolňovány pomalu a postupně, nedochází k zasolení půdy ani spálení kořenového systému rostlin. Jako hnojivo na papriky se nyní prodává mletá rohovina v různých komerčních typech hnojiv, za výrazně vyšší cenu, než když jí koupíte v pytlíku samostatně. Díky vysokému obsahu dusíku je vhodné přidávat další hnojiva s vyšším obsahem fosforu a draslíku
Minerální hnojiva na papriky
V poslední době se na trhu každoročně objeví celá řada hnojiv na papriky, s novými názvy a barevnými obaly. Nezapomínejte ale na to, že papriky se celé roky hnojili klasickým hnojivem Cererit, a není třeba tedy podléhat modním marketingovým trendům a vybírat podle barevného a poutavého obalu, natož pak cen hnojiva. Základem by mělo být dodržení poměru jednotlivých složek hnojiva – dusík – fosfor – draslík v poměru 4-2-8, a doplněním o organické druhy hnojiv. Přídavné stopové prvky jsou vždy plusem, nikoli však tím hlavním důvodem, jak které hnojivo vybrat. Zde samozřejmě dbáme na správné a doporučené dávkování, jedná se o „ostrá průmyslová hnojiva“ je zde tedy riziko spálení kořenového systému paprik.
Vhodná je, a to především ve fázi růstu mladých rostlin, aplikace kapalných druhů hnojiv. Ty v Čechách zastupuje především řada Krystalon, a ty typ Krystalon start. Aplikace hnojiva postřtikem nebo zálivkou na list umožní dosáhnout velmi výrazného zlepšení vitality paprik, a následně pak i vysokých výnosů během vegetačního období