Ledek amonný s vápencem
Ledek amonný s vápencem jsou světle šedé až světle hnědé granulky (drobné hrudky); ve vodě je rozpustný.Dusík je z 1/2 ve čpavkové formě a z 1/2 ve formě ledkové. Používá se univerzálně při přípravě půdy, během vegetace a k zálivce; maloobchodní balení bývá 5 a 10 kg
Ledek amonný s vápencem je zrnitá hmota šedé až světle hnědé barvy podle druhu použitého vápence a dodá vá se v granulích velikosti až 4 mm. Chemicky je to směs dusičnanu amonného a mletého vápence; přidáním 20 % vápence se získá ledek s 27,5 % N. LAV 27,5 má zlepšené fyzikálně mechanické vlastnosti proti typu s 30 procenty dusíku. Zároveň bylo odstraněno nebezpečí samovznícení a výbu chu, což je v souladu se světovými normami pro bezpečnou manipulaci
a skladování . ledku amonného s vápencem, jenž má obsahovat max. 27,5 °/o N. Dusík je z poloviny v ledkové a z poloviny ve čpavkové formě. Ledek amonný s vápencem zaujímá v sortimentu dusíkatých hnojiv jedno z hlavních míst. Kombinace rychle působícího ledkového dusíku s čpavkovým, do určité míry pozvolněji působícím a půdním komplexem dobře poutaným dusíkem, umožňuje používání tohoto hnojivá jak před setím, tak i v době vegetace rostlin. Skutečnost, že po rozházení ledku amonného s vápencem, zejména za suchého počasí, se často nalézají zbytky hnojivá, vede k domněnce, že ledek je za sucha málo účinný. To se však neshoduje se skutečností, neboť lehce rozpustný dusičnan amonný vniká po rozházení rychle do půdy a je k dispozici rostlinám i za méně příznivých podmínek — tedy i v období sucha nebo chladu., Na povrchu půdy zbývá kostra granule z vápence, která se časem rozpadne. Obdobná situace je u granulovaného superfosfátu (nerozpustný zbytek hnojivá tvoří síran vápenatý) a u kombinovaných hnojiv (obsahují citrátově rozpustný sekundární fosforečnan vápenatý a některá také síran vápenatý).
Dávky ledku amonného s vápencem k základnímu hnojení a k přihnojování během vegetace
Skupina ovocných plodin |
Stupeň plodnosti nebo stáří výsadby |
Na podzim nebo na jaře |
Koncem května až polovina června |
Jádroviny a |
začínající |
1,5 |
|
peckoviny |
střední |
2,2 |
1,1 |
vysoká |
3,0 |
2,2 |
|
Keřové drobné ovoce |
začínající |
0,8 |
_ |
střední |
1,5 |
1,1 |
|
vysoká |
2,2 |
2,2 |
|
Jahody |
1. rok**) |
_ | _ |
2. rok |
2,2 |
1.1 |
|
3. rok |
2,2 |
1,1 |
|
dávka v kg/m2 |
m2 |
Skupina zelenin | Druh | Před setím nebo výsadbou | Během vegetace |
Košťáloviny |
kapusta**) |
30 |
30 |
kedlubny |
22 |
22 |
|
květák**) |
36 |
36 |
|
Kořenová zelenina |
zelí**) |
36 |
36 |
celer**) |
30 |
30 |
|
černý kořen |
22 |
30 |
|
karotka |
15 |
15 |
|
petržel |
22 |
30 |
|
ředkev |
22 |
30 |
|
červená řepa |
22 |
30 |
|
ředkvička |
8 |
8 |
|
Plodová zelenina |
okurky**) |
22 |
22 |
paprika |
22 |
22 |
|
rajčata**) |
22 |
22 |
|
tykev |
30 |
30 |
|
Cibulová zelenina |
cibule1 |
15 |
22 |
česnek |
15 |
22 |
|
pór |
22 |
22 |
Skupina zelenin |
Druh |
Před setím nebo výsadbou |
Během vegetace |
Listová zelenina |
salát |
22 |
22 |
špenát |
22 |
22 |
|
štěrfoák |
22 |
22 |
|
Luskoviny |
hrách |
8 |
8 |
fazole |
8 |
8 |
|
Vytrvalé a |
křen |
30 |
30 |
aromatické zeleniny |
reveň |
30 |
30 |
kopr |
8 |
8 |
|
Ostatní |
rané brambory |
22 |
22 |