Močovina
Močovina jsou drobné bílé granulky snadno rozpustné ve vodě. Používá se při přípravě půdy, k zálivce a k přihnojování postřikem. Je to neutrální organická sloučenna (diamid kyseliny uhličité) s vysokým obsahem dusíku — více než 46 % N ve formě amidické. Dodává se ve formě granulek bílé až nažloutlé barvy v průměru 0,5—2 mm, jež jsou snadno rozpustné ve vodě. Tato forma dusíku se musí v půdě nejdříve přeměnit na dusík čpavkový a ledkový, než může být přijata kořeny rostlin. Při použití postřiků snadno přijímají listy amidickou formu dusíku. Močovina sice nezanechává po odčerpání dusíku rostlinami v půdě žádný balastní zbytek, ale přesto je nutné, aby byla používána na půdách s dostatečným obsahem vápníku, neboť nitrifikační přeměny čpavkového dusíku vedou k okyselování půdy. Při vyšších teplotách probíhá přeměna rychleji, než při nižších. Zejména na lehko záhřevných, ne však suchých půdách působí močovina dobře a spolehlivě.
Močovina se dá používat jako základní hnojivo před setím nebo výsadbou a i během vegetace. K základnímu hnojení se močovina rozhází na zryté záhony a při přípravě půdy k setí nebo výsadbě se zapraví do nejvyšší vrstvy půdy. K přihnojování během vegetace se rozhází bud na vlhkou půdu mezi rostliny a následně zapraví do půdy, nebo na suchou půdu mezi rostliny a následně zavlaží. Lze ji též rozpustit ve vodě (10 až 12 g/m2 asi v 10 1 vody) a zaléváme pokud možno mezi rostliny. Zálivku rostlin pak ukončíme samotnou vodou.
Zvláštní forma přihnojování během vegetace u různých ovocných plodin je listové hnojení močovinou. Přitom se stříká 0,4—0,8% roztokem močoviny na list (4—8 g močoviny do 1 1 vody). První postřik se dělá nejdříve 10 dní po odkvětu a v odstupu 10 až 14 dnů se opakuje‘. Nižší koncentrace platí pro mladé, vyšší pro starší porosty. U jabloní působí močovina příznivě opakované postřiky až do poloviny července Vysoká relativní vlhkosti vzduchu a teploty pod 20 °C napomáhají příjmu močoviny; při vyšších teplotách stříkáme teprve ve večerních hodinách — ne však před deštěm.Postřik 5—10% roztokem močoviny nutno udělat krátce před opadem listů; lze tak značně omeizit nebezpečí strupovitoísti ná jaře příštího roku. Postřik se má udělat týden před opadem listů a napadené listy musí být zasaženy. Pokud to není možné u vysokých korun, postříkáme spadané listy až na zemi.
Močovinu lze také úspěšně použít ke hnojení trávníků, jež se dělá po seči. Přitom je třeba dbát na pečlivé dávkování a stejnoměrné rozházení včetně následného dobrého zavlažení. Tím se zabrání místním popáleninám trávníku jako důsledku předávkování. Vzhledem k tomu, že je močovina nejkoncentrovanější dusíkaté hnojivo, je proto obtížné ji po zahrádce rovnoměrně rozházet. Proto se doporučuje zejména pro zahradní plodiny s vyššími nároky na dusík.
Dávky močoviny pro ovocné stromy a zeleninu
Skupina ovocných plodin |
Stupeň plodnosti nebo stáří výsadby |
Na podzim nebo na jaře |
Koncem května až polovina června |
Jádroviny a |
střední |
1,3 |
0,6 |
peckoviny |
vysoká |
1,7 |
1,3 |
Keřové drobné |
střední |
0,9 |
0,6 |
ovoce |
vysoká |
1,3 |
1,3 |
Jahody |
2. a 3. rok |
1,3 |
0,6 |
Zeleniny (dávka močoviny v g/m2) |
|||
Skupina zelenin |
Druh |
Před setím nebo výsadbou |
Během vegetace |
Košťáloviny |
kapusta**) |
15 |
20 |
kedlubny |
15 |
15 |
|
květák**), zelí**) |
20 |
20 |
|
Kořenová zelenina |
celer**) |
15 |
20 |
černý kořen, petržel, |
|||
ředkev, červená řepa |
15 |
15 |
|
karotka |
10 |
10 |
|
Plodová zelenina |
okurky**), paprika, |
||
rajčata**) |
15 |
15 |
|
tykev |
15 |
20 |
|
Listová zelenina |
salát, špenát, |
||
štěrbák |
15 |
15 |
|
Vytrvalé zeleniny |
křen, reveň |
15 |
20 |
Ostatní |
pór, rané |
||
brambory*) |
15 |
15 |
Více zde: http://www.zahradni-hnojiva.cz/deleni-hnojiv/prumyslova-hnojiva/mocovina/