Síran amonný

Síran amonný je krystalický prášek, bílé, nažloutlé nebo našedlé barvy; snadno se rozpouští ve vodě. Dusík je pozvolněji působící, tj. ve čpavkové formě. Používá se především před výsadbou nebo výsevem, je vhodný též k plodinám náročným na siru.

Schopnost Síranu amonného přijímat vodu ze vzduchu je však velmi malá. obsahuje průměrně 20,3 procenta dusíku ve čpavkové formě a zhruba 24 °/o síry (vyjádřeno jako S); jde o fyziologicky nejkyselejší hno jivo.
Vzhledem k vazbě amoniakálního dusíku v půdě se síran amonný používá zejména k základnímu hnojení před vegetací plodin. Jeho fyziologická kyselost se projevuje jen na půdách s nízkým pH a proto je síran amonný pro kyselé půdy méně vhodným hnojivém, než ledky. Na mírně kyselých půdách se osvědčuje zejména k těm plodinám, které slabě kyselou reakci dobře snášejí, jako např. jahody, keřové drobné ovoce a brambory. Na alkalických půdách je nejvhodnějším dusíkatým hnojivém, ve kterém musíme ocenit i prospěšnost síry pro cibuli, česnek, křen aj. Fyziologická kyselost tohoto hnojivá přispívá také částečně k lepšímu uvolňování fosforu a některých minerálních sloučenin v půdě. Síran amonný lze míchat se superfosfátem a draselnou solí, resp. síranem draselným. Zpravidla však síran amonný nepoužíváme k úhradě celé dávky dusíku; převážně jím hnojíme před začátkem vegetace.

Dopručení dávky síranu amonného

Skupina

Stupeň plod­nosti nebo stáří výsadby

Dávka v kg/100 m2

Jádroviny

začínající

2

a peckoviny

střední

3

 

vysoká

4

Keřové

začínající

1

drobné

střední

2

ovoce

vysoká

3

Jahody

1. rok •*

 

2. a 3. rok

3

** hnojení kompostem před výsad­

Skupina zelenin

Druh

Dávka v g/m2

Košťáloviny

kapusta **

40

kedlubny

30

 

květák**, zelí*

50

Kořenová

celer**

40

zelenina

černý kořen, petržel, ředkev,

 
 

červená řepa

30

 

karotka

20

 

ředkvička

10

Plodová

okurky**, paprika,

 

zelenina

rajčata**

30

 

tykev

40

Cibulová

cibule, česnek

20

zelenina

pór

30

Listová

salát, špenát,

 

zelenina

štěrbák

30

Luskoviny

hrách, fazole

10

Vytrvalé a

křen, reveň

40

aromatické

zeleniny

kopr

10

Ostatní

rané brambory*

30