Síran amonný
Síran amonný je krystalický prášek, bílé, nažloutlé nebo našedlé barvy; snadno se rozpouští ve vodě. Dusík je pozvolněji působící, tj. ve čpavkové formě. Používá se především před výsadbou nebo výsevem, je vhodný též k plodinám náročným na siru.
Schopnost Síranu amonného přijímat vodu ze vzduchu je však velmi malá. obsahuje průměrně 20,3 procenta dusíku ve čpavkové formě a zhruba 24 °/o síry (vyjádřeno jako S); jde o fyziologicky nejkyselejší hno jivo.
Vzhledem k vazbě amoniakálního dusíku v půdě se síran amonný používá zejména k základnímu hnojení před vegetací plodin. Jeho fyziologická kyselost se projevuje jen na půdách s nízkým pH a proto je síran amonný pro kyselé půdy méně vhodným hnojivém, než ledky. Na mírně kyselých půdách se osvědčuje zejména k těm plodinám, které slabě kyselou reakci dobře snášejí, jako např. jahody, keřové drobné ovoce a brambory. Na alkalických půdách je nejvhodnějším dusíkatým hnojivém, ve kterém musíme ocenit i prospěšnost síry pro cibuli, česnek, křen aj. Fyziologická kyselost tohoto hnojivá přispívá také částečně k lepšímu uvolňování fosforu a některých minerálních sloučenin v půdě. Síran amonný lze míchat se superfosfátem a draselnou solí, resp. síranem draselným. Zpravidla však síran amonný nepoužíváme k úhradě celé dávky dusíku; převážně jím hnojíme před začátkem vegetace.
Dopručení dávky síranu amonného
Skupina |
Stupeň plodnosti nebo stáří výsadby |
Dávka v kg/100 m2 |
Jádroviny |
začínající |
2 |
a peckoviny |
střední |
3 |
vysoká |
4 |
|
Keřové |
začínající |
1 |
drobné |
střední |
2 |
ovoce |
vysoká |
3 |
Jahody |
1. rok •* |
— |
2. a 3. rok |
3 |
|
** hnojení kompostem před výsad |
||
Skupina zelenin |
Druh |
Dávka v g/m2 |
Košťáloviny |
kapusta ** |
40 |
|
kedlubny |
30 |
květák**, zelí* |
50 |
Kořenová |
celer** |
40 |
zelenina |
černý kořen, petržel, ředkev, |
|
červená řepa |
30 |
|
karotka |
20 |
|
ředkvička |
10 |
|
Plodová |
okurky**, paprika, |
|
zelenina |
rajčata** |
30 |
tykev |
40 |
|
Cibulová |
cibule, česnek |
20 |
zelenina |
pór |
30 |
Listová |
salát, špenát, |
|
zelenina |
štěrbák |
30 |
Luskoviny |
hrách, fazole |
10 |
Vytrvalé a |
křen, reveň |
40 |
aromatické zeleniny |
kopr |
10 |
Ostatní |
rané brambory* |
30 |