Hnojení organickými hnojivy
Při pěstování zeleniny hnojíme půdu organickými hnojivy (hnojem, komposty, Vitahumem apod.) obvykle každým druhým rokem.
Příklady organizace organického hnojeni na zelinářské zahrádce jsou uvedeny v tabulce
Příklady organizace organického hnojení na zelinářské zahrádce
1. rok |
2. rok |
3. rok |
4. rok |
záhon košťálovin
záhon kořenové zeleniny záhon plodové zeleniny záhon cibulovin |
záhon plodové zeleniny
záhon cibulovin záhon košťá/ovin |
záhon plodové zeleniny
záhon cibulovin záhon košťálovin záhon kořenové zeleniny |
záhon cibulovin
záhon košťálovin záhon kořenové zeleniny záhon plodové zeleniny |
Při užší specializaci sortimentu zelenin valíme takový sled plodin, aby nejpozději za dva roky byl záhon vyhnojen organickými hnojivy nebo aby na něm byla zařazena luskovina, která poutáním vzdušného dusíku hlizkovymi baktériemi na koříncích přispívá ke zlepšení půdní úrodnosti. Dva příklady vhodného zařazení organického hnojení přináší tabulka
Příklady zařazení organického hnojení v zelinářských sledech
A. |
B. | ||||
1. |
O |
rané brambory
květák |
1. |
O |
rané kedlubny
květák |
2. | karotka
špenát |
2. | salát
kedlubny celer |
||
3. |
O |
salát
rajčata a okurky |
3. |
O |
kedlubny
okurky |
4. | ředkvičky
pór |
4. | naťová cibule
ředkev |
||
5. |
X |
hrách na lusky
salát |
5. |
X |
fazole
špenát |
Vysvětlivky: O = organické hnojení
X = zúrodňovací účinek luskovin
Nároky různých druhů zelenin na intenzitu organického hnojeni jsou uvedeny v tabulce 11.
Střední dávky dobře vyzrálého hnoje k zeleninám, v tzv. první trati (košťáloviny, plodové zeleniny, celer, popř. salátové zeleniny), se pohybují při hnojení každým druhým rokem od 25 do 30 kg na 10 m2. Hnojíme-li v delších časových odstupech (3 až 4letých), používáme dávky kolem 40-60 kg na 10 m2. Hnůj po rozhození zapravujeme ihned do půdy, a to na lehčích půdách hlouběji (15-20 cm), na těžších mělčeji (10-15 cm), vždy na podzim.
Slamnatý nebo špatně vyzrálý hnůj zeleninám většinou nesvědčí. Hnůj je v zahrádkách často nahrazován zahradním kompostem nebo průmyslové vyráběným Vitahumem, který se používá při dvouletém až tříletém cyklu v dávkách kolem 60 kg na 10 m2.
Nedostatek hnoje nebo kompostu lze vyrovnat i tzv. zeleným hnojením, pro které se nejlépe hodí vikvovité rostliny (bob, seradela, peluška, komonice, vičenee, hrách a vikev). Plodiny pěstované na zelené hnojení se většinou zapravuji do půdy na podzim, ojediněle na jaře.
Močůvkou se hnojí v dávce 10 až 20 litrů na 10 m2 na kyprou zem nebo během vegetace ve dvojnásobném čtyřnásobném zředěni.
Plodové zeleniny | náročné (nejvíce rajčata)
nejméně tykev) |
nevadí jim ani čerstvý
hnůj |
Kořenoviny | nesnášejí přímé hnojení
hnojem (výjimka celer) |
hnojení vyzrálým kon-x‑
postern je prospěšné, k celeru a petrželi lze použít močůvku |
Cibuloviny | nesnášejí čerstvé orga-
nické hnojení (výjimka pór a některé odrůdy česneku) |
na velmi chudých pů‑
dách lze dobře použít uležený komp o st) k póru lze použít močůvku ne‑ bo kompost, k česneku kompost |
Luskovezeleniny | nehnojí se organickými
hnojivy |
keříčkové a pnoucí fa‑
zole je možno hnojit kompostem |
Vytrvalezeleniny | střídá se organické kino‑
jeni s hnojením minerál‑ ním |
|
Salátové zeleniny | snášejí organické
hnojení |
za kompost jsou vděčně |
Trus domácího zvířectva se používá v pevné formě v dávce 10-20 kg na 10 m2.