Hnojení průmyslovými hnojivy
Průmyslová hnojiva používáme na zeleninových záhonech pravidelně organicky hnojených v dávkách, které odpovídají náročnosti jednotlivých druhů (viz tabulka
Skupina zeleniny |
Druh |
Potřeba hnojenl,) |
Poznámky |
||
dusika- tého (N) |
fosfo- rečného (P) |
drasel- něho (K) |
|||
Košťáloviny | kapusta
kedlubny květák zelí |
V
S VV VV |
V
V VNT VV |
V
S VV VV |
při organickém
hnojení |
Kořenoviny | celer
černý kořen karotka petržel ředkev ředkvička salátová řepa |
xj
S M S S VIVI S |
V
S S S M M S |
VV
S VV S S M S |
při organickém
hnojení (platí pouze pro celer) |
Plodové
zeleniny |
okurky
paprika rajčata tykev |
S
S S V |
VV
V VV V |
VV
V V S |
|
Cibuloviny | cibule
česnek pór |
M
M S |
S
S S |
S
S S |
)(bez závlahy
nebo intenzív. J zálivky) |
Salátové
zeleniny |
salát
špenát štěrbák |
S
S S |
V
V S |
S
VV M |
|
Luskové
zeleniny |
hrách
fazole |
VM
VM |
S
S |
V
V |
|
Vytrvalé a
aromatické zeleniny |
křen
reveů kopr |
V
V VM |
S
V VV |
S
V S |
Při závlaze nebo pravidelné zálivce; bez závlahy (pravidelné zálivky) používáme o jeden stupeň.‘ nižší potřebu hnojeni průmyslovými hnojivy.
Vyjádření stupně náročnosti v živinách s ohledem na zásobu přístupných živin v půdě přináší tabulka 13, vyjádření v nejběžnějších hnojivech tabulka 14.
Dusíkatými hnojivy hnojíme většinou nejen při přípravě půdy k výsevu nebo výsadbě, ale zčásti i během vegetace. Platí zásada, že čím větší je celková dávka, čím delší vegetační doba, čím lehčí půda, čím rozpustnější forma dusíku a čím silnější intenzita zavlažování, tím více rozdělujeme celkovou dávku dusíku na dílčí dávky, tzn. že tím častěji přihnojujeme. Nejčastěji používáme 1/3-1/2 N před setí= a zbytek během vegetace. Hnojení během vegetace provádíme buď „na sucho“, nebo formou hnojivé zálivky, popř. postřikem. Abychom rostliny při hnojení nespálili, dbáme především na to, abychom záhon po každém přihnojení zalili, a dále na to, aby koncentrace hnojiva v roztoku nebyla příliš vysoká.
Fosforečná a draselná hnojiva tradičně zapravujeme do půdy při předseťové nebo předsadbové přípravě. U velmi náročných plodin na tyto živiny používáme také část (do 1/3) k přihnojování během vegetace na list, nejlépe v kombinovaných hnojivech NPK.
U fosforečného a draselného hnojeni je však možné také využit výhody zásobního hnojení na 2 až 3 roky. V praxi to znamená, že dávky určené pro první až druhou, popř. třetí plodinu sloučíme a zapravíme na podzim (nejlépe s organickou hmotou) při rytí záhonu. Následné druhy zelenin se na zásobně vyhnojených záhonech v dalších letech (2-3) každoročně hnoji jen dusíkatými hnojivy. Fosforečnymi a draselnými hnojivy se již nehnojí, pouze u velmi náročných druhů je možné aplikovat na jaře nízkou startovací dávku pro počáteční růst (nejlépe ve formě kombinovaného NPK hnojiva v dávce 0,1 až 0,2 kg na 10 m2). Předností zásobního hnojení je úspora práce, lepší využití živin z hnojiv, rychlejší vzestup staré půdní síly, urychlení setby nebo výsadby a zamezení nepříznivého vlivu vysoké koncentrace hnojiv v povrchové vrstvě, která nepříznivě ovlivňuje vzcházení zeleninových semen.
Většina zahradních půd má tak příznivé vlastnosti (dostatek humusu, neutrální půdní reakce), že lze na nich uplatnit všechny druhy a typy hnojiv, od fyziologicky ne
utrálnich hnojiv až po hnojiva fyziologIcky kyselá nebo zásaditá, od lehce rozpustných hnojiv až po hnojiva tížeji dostupná apod.
Určité starosti bývají s draselnými hnojivy, protože bývají k dostání většinou jen v chloridové formě (nikoliv síranové). Vysoký obsah chlóru (popř. sodíku) v draselných solích je pro většinu zelenin nežádoucí (hlavně u plodových zelenin), a proto se doporučuje je včas zapravit, a to buď na podzim, nebo během zimy, aby se chlór, popř. i sodík do začátku vegetace vyplavily.