Nároky zeleniny na zásobu živin v půdě

Výživu všech rostlin velmi ovlivňuje obsah přístupných živin v půdě, které můžeme u fosforu a draslíku zjistit agrochemickým rozborem. Dobře hnojené zahradní půdy mívají zpravidla dobrý obsah obou živin, ba dokonce až velmi vysoký, který se někdy může projevit, zejména u dras­líku, až nepříznivě, například omezováním příjmu jiných živin.. Takové půdy proto obvykle určitý čas hnojíme jen dusíkem. Hovoříme pak o tom, že tyto půdy jsou již živina­mi dostatečně nasycené.

Druh Dusik

(N)

Festor

(P)

Drashk

(K)

Vápnik

(Ca)

Poznámka
kadeřávek 7,7 0,9 5,5 3,5
kapusta 7,1 1,1 7,5 3,9 hlávková
kedlubny (bulvy) 5,0 1,0 5,4 3,2 též brukev
květák 4,0 0,7 4,8 0,7
zelí 3,4 0,6 3,8 4,3 bílé
celer 6,0 1,1 8,3 5,0
černý kořen 5,7 1,0 7,1 2,2
karotka 3,5 0,7 4,8 4,2
pastinák 6,0 1,6 10,0 5,3
ředkev 6,0 1,4 4,1 2,1
ředkvička 5,0 0,8 4,6 2,0 též červená
salátová řepa 3,2 0,6 5,3 2,1 řepa
tuřin 5,8 1,1 5,7 1,6
vodnice 4,0 0,9 5,3 2,8

 

Plodové zeleniny okurky 1,7 0,6 2,2 0,5
rajčata 2,7 0,8 -3,0 2,3
tykev 1,1 0,4 1,3 0,2
Cibui.Jvaly cibule 2,8 0,6 3,3 1,7
pór 3,0 0,6 3,1 1,4
Salátové zeleniny salát 2,3 0,5 3,5 1,4
špenát 5,0 0,9 3,3 1,8
štérbák 3,0 0,3 5,4 1,1
..
Luskové

zeleniny

bob

hrách (lusky)

28,0

12,5

2,1

2,0

8,6

7,5

14,2

4,0

fazole (lusky) 7,6 1,0 5,0 5,7 keřičkové
fazole (lusky) 9,2 1,1 6,0 6,5 tyčkové
Vytrvalé zeleniny         chřest 30,0 3,6 21,6 13,1
reveů 3,1 0,7 5,1 3,5
Ostatní zeleniny kapusta 30,0 4,0 30,0 20,0 růžičková
zelí 5,4 0,7 5,8 4,4 červené